Hlíva ústřičná a červená rýže – nebezpečné doplňky stravy

Hlíva ústřičná a červená rýže – nebezpečné doplňky stravy

Množství reklam dělá z hlívy ústřičné zázračnou plodinu. Jak ale ukazuje její složení, v níž hraje velkou roli obsah statinů, a rovněž i pozorování z praxe a nejnovější výzkumy, hlíva zhoršuje stav svalové tkáně, jater a ledvin a zvyšuje riziko diabetu a rakoviny prsu. Víceméně totéž platí o tzv. červené rýži.

Hlíva ústřičná je oblíbený doplněk pro zvyšování imunity. Méně známý doplněk stravy je červená (monascenová) rýže, která vzniká fermentací rýže speciální plísní. Oba tyto produkty se vyznačují tím, že obsahují STATINY.

Statiny jsou látky, které fungují jako inhibitory enzymu HMG-CoA reduktázy. Jejich hlavním požadovaným účinkem je snižování hladiny cholesterolu.

Bohužel již z dřívější doby je známo, že statiny poškozují svalstvo, což má nežádoucí účinky hlavně u sportovců, protože tento efekt se projevuje hlavně u svalů zatěžovaných. V praxi se to projevuje zvýšenou bolestivostí svalů po zátěži, při zvýšených dávkách statinů svaly katabolizují, což se negativně projevuje zejména u starších osob. U intenzívně sportujících seniorů nad 70 let mohou být ztráty svalové hmoty až dramatické, jednorázově 5 -7 kg po nasazení statinů během dvou měsíců, a velmi těžko se vracejí zpátky.

Zcela novým poznatkem analýz v roce 2010 bylo zjištění, že všechny inhibitory HMG-Coa reduktázy (statiny) zvyšují riziko vzniku diabetu. Toto zjištění bude uváděno povinně i na příbalových letácích léků s obsahem statinů. Projevuje se u osob s rizikovými faktory pro vznik diabetu (zvýšený tlak, zvýšení triglyceridů v krvi, sklon k obezitě).

Zvýšenou pozornost by také měly mít osoby s diabetem u předků, zejména opačného pohlaví, nebo sourozenců, nebo se stresujícím zaměstnáním, matky s dětmi, jejichž porodní hmotnost byla nad 4 kg. Osoby s těmito příznaky by měly být zvýšeně sledovány ohledně rizika diabetu. Předpokládá se, že léčba statiny má vyšší aktuální zdravotní přínos než riziko diabetu.

Konzumace hlívy ústřičné pro zvýšení imunity osobami s rizikem diabetu je tedy přinejmenším na pováženou, rozhodně je lepší použít jiné zdroje beta-glukanů, jako je například reishi, shiitake a maitake. Obdobně používání červené rýže pro laické preventivní snižování cholesterolu může být rizikové.


Nejnovější výzkumy:

Časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, publikováno 5.7.2013

Ženy, které berou statiny (léky snižující cholesterol, také jsou jako přirozené složky ve vysoké míře obsaženy v hlívě ústřičné a tzv. červené monascenové rýži) mají o 83 – 143 % vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu.
 
Časopis American Journal of Cardiovascular Drugs

Statiny způsobují svalovou slabost, poškození jater, selhání ledvin, zrychlenou kalcifikaci artérií, riziko diabetu, ztráty paměti.

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22875226

Oficiální zpráva FDA

  • https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm293330.htm

Komentář

O problémech se statiny jsem se poprvé dozvěděl kolem roku 2000 od Ladislava Filipa (několikanásobný vítěz různých veteránských mistrovství světa a olympiád v hodu diskem, koulí, kladivem, břemenem, oštěpem), který kvůli vysokému cholesterolu začal brát léky – statiny na snížení cholesterolu. Následně u něho došlo k prudké ztrátě sportovní výkonnosti a ztrátám svalové hmoty.

Sportovní úspěch je zejména v silových sportech také závislý na zvýšené hladině cholesterolu jako jedné z výhod. Mezi úspěšnými sportovci jsou ve vyšším věku také konzumenti statinů. Každopádně není od věci, aby se v rámci možností snažili o snižování hladiny cholesterolu také alternativními postupy.

Viz dále články o cholesterolu, tucích a lecitinu a zvyšování testosteronu.


Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

Přidáno: 08.02.2014 | Upraveno: 20.09.2018

Zobrazení: 6 655x

Zobrazit diskusi k článku (1)

Vytisknout