Jak si vybrat proteinový nápoj?

Jak si vybrat proteinový nápoj?

Záleží na tom, pro koho je nápoj určen. Nerozhoduje sportovní odvětví, ale spíše záleží na zmlsanosti, což je problém mládeže zvyklé na fast food, a potom se rozhoduje podle toho, jestli dotyčný sportovec má problémy s tloustnutím nebo spíše obtížně přibírá svalovou hmotu.

Pro děti a mládež vybírejte spíše proteinové nápoje, které nemají extrémně vysoký obsah bílkovin, ideálně tak kolem 50 – 70 % bílkovin. Vysokoproteinové nápoje jsou totiž méně chutné, podobně jako extrémně libové vařené maso také nenadchne. Kromě toho děti a mládež mají rychlý metabolismus, takže určitý podíl sacharidů je energeticky výhodný, a zlepšuje chuť.

Pokud z různých důvodů chcete koupit vysokoproteinový nápoj, tak v případě potřeby do něj klidně přidejte na 2 - 3 lžíce prášku 1 lžíci cukru, glukózy nebo maltodextrinu, 1 lžíci rostlinného (řepkového) oleje a 1 lžičku MCT oleje (lze vynechat). Zejména rostlinný olej má ochranné účinky na proteiny, aby nedošlo k jejich spálení v metabolismu.

Další možností, jak si zvyknout na specifickou chuť proteinových nápojů, je míchat je do mléka, které jejich chuť zlepšují. Ale pozor, dávkování prášku volte jenom poloviční, než je v návodu uvedeno dávkování do vody. Pokud máte problémy s tloustnutím, volte odtučněné mléko, při potížích s přibíráním můžete použít i plnotučné mléko. Ještě v 70. létech se běžně do proteinových nápojů přidávala smetana.

Proteiny pro nabírání svalové hmoty, objemový protein

  1. Pokud chcete přibírat svalovou hmotu a máte s tím potíže, protože máte rychlý metabolismus, volte stejný postup jako v bodu 1, ideálně přídavek oleje a cukru.
  2. Proteiny pro zhubnutí, proteiny pro spalování tuku, proteiny pro rýsovací trénink.
  3. Pokud máte tendenci přibírat tuk i když se nadýchnete čerstvého vzduchu u otevřeného okna, volte nějaký vysokoproteinový nápoj (kolem 80 % bílkovin i víc, to už nehraje roli). Také je dobré proteinovým nápojem nahradit večeři, tím podpoříte pálení tuku.

Výběr proteinů z hlediska chuti

Ačkoliv velká balení bývají trochu levnější, je lepší vzít raději pro první odběr nejmenší balení, pokud s výrobkem nemáte zkušenosti a také nevíte, jestli bude chutnat. Kromě toho střídání příchutí je lepší. Výhodné je koupit proteinový nápoj s vanilkovou příchutí, ta je neutrální, a můžete si ji zpestřit přidáním kakaa, banánu, ovoce, džemu a podobně.


Výběr proteinového nápoje podle zastoupení aminokyselin

Základní stavební složkou proteinů jsou aminokyseliny. Skupiny živých organismů vytvářejí svoje typické proteiny s určitými poměry aminokyselin. Takto mají typické bílkoviny například ryby, prasata, skot, a také člověk. Pokud jsou výživou dodávány v bílkovinách tyto aminokyseliny ve vhodném poměru, roste organismus rychleji. Je to podobné, jako když mícháte beton, to potřebujete mít připravený správný poměr písku, štěrku, cementu a vody.

Když by vám někdo přivezl například hodně cementu a málo písku, nemůžete kvalitního betonu mnoho vyrobit. Zbude vám cement a ten buďto musíte rychle prodat nebo vám bez užitku časem ztvrdne, nebo čekáte, až přivezou další písek a štěrk. Trvá to potom dlouho a může se to prodražit.

Podobně je to s výživou člověka. Pokud zejména v období rychlého růstu, například u sportovců v tréninku mají rychle růst svaly, musejí být stavební látky, tedy aminokyseliny v bílkovinách dodány ve správném poměru. Přebytečné aminokyseliny se musejí z organismu odstranit a to vyjde hodně draho (nevyužijete všechen protein). Proto bylo Světovou zdravotnickou organizací stanoveno, v jakém poměru mají být aminokyseliny v bílkovině zastoupeny. Říká se tomu „Referenční protein podle WHO (Světové zdravotnické organizace)“.

To je velmi důležité, pokud se vyrábějí umělé výživy pro nemocné, pro sportovce, pro děti a podobně. Zkrátka všude, kde se určitý protein používá ve zvýšené míře opakovaně, jako například u sportovců. U nemocných osob, redukčních diet a u dětských výživ je tato skladba dokonce povinná ze zákona, u sportovců povinná není (nejsou odkázáni na určitou výživu), ale nákupem a velkou konzumací jednoho proteinového nápoje se do jednostrannosti přivádějí dobrovolně.

Proteinové nápoje v kvalitě „MAC“ splňují tyto nejpřísnější požadavky stanovené touto mezinárodní organizací na zastoupení aminokyselin. Mají skladbu aminokyselin, které se snaží přiblížit složení kosterního svalu člověka, což odpovídá obecně i například doporučení FAO pro skladbu živin. Využití tohoto proteinu je potom podstatně vyšší, než u běžných proteinů, protože všechny důležité aminokyseliny jsou velmi přesně vyvážené. Toto vyvážení se dosahuje počítačovým programem kombinací různých proteinových surovin a částečně doplněním čistými aminokyselinami.

Obyčejné klasické proteiny, zejména jednosložkové, například syrovátkové mají důležité aminokyseliny nevyvážené, protože to není ze zákona povinné a výrobci to samozřejmě využívají. Takže využití takového proteinu je jenom kolem 50%. Pokud vám někdo tvrdí něco jiného, přemýšlejte o tom, kdo to tvrdí. Jestli je to jenom nějaká reklama výrobce v zájmovém sportovním časopisu, který se živí hlavně prodejem těchto reklam, nebo jestli budete věřit mezinárodním odborníkům z neziskové výzkumné organizace, která byla celosvětově založena více než před padesáti roky právě za účelem trvalého zdokonalování lidské výživy.


Copyright (C) 2013. Všechna práva vyhrazena. Autor: Petr Novák - sportovní a fitness výživa a doplňky stravy, redukční diety, zakázkový vývoj, výpočty receptur, texty etiket, notifikace. Pro převzetí části nebo celého článku je nutno mít schválení autora.

Článek má pouze informativní charakter pro lepší porozumění dané problematice, nelze jej vykládat jako poradenství pro konkrétní situaci nebo osobu. Pro individuální využití je problematiku nutno konzultovat s odborníkem v dané oblasti (např. Vaším lékařem nebo trenérem). Dávkování některých výrobků, pokud se liší od textu etikety, je uvedeno z praxe jiných osob, není individuálním doporučením pro čtenáře článku a pro případné použití je nutno jej konzultovat s odborníkem, např. lékařem.

Přidáno: 29.01.2014 | Upraveno: 20.09.2018

Zobrazení: 11 333x

Zobrazit diskusi k článku (1)

Vytisknout